Wat is GBL?

​​​​​​​Soms wordt GBL verkocht in plaats van GHB. Hoewel het lichaam GBL omzet in GHB en de effecten vergelijkbaar zijn, zijn er belangrijke verschillen:
​​​​​​​
  • Sterkte: GBL is als vloeistof minstens twee keer zo sterk als GHB. Hierdoor is het doseren van GBL nog moeilijker en risicovoller.
  • Bijtende eigenschappen: Pure GBL is een bijtende stof (lacton) en kan extra schade veroorzaken aan organen zoals de slokdarm en maag.
  • Productie: GBL wordt vaak omgezet in GHB door het te mengen met stoffen zoals zuiveringszout of gootsteenontstopper (natriumhydroxide, NaOH). Hierbij worden industriële producten gebruikt die niet aan dezelfde veiligheidseisen voldoen als voedingsmiddelen, wat gezondheidsrisico’s kan vergroten.
  • Uiterlijk: GBL lijkt qua uiterlijk precies op GHB, waardoor je ze niet van elkaar kunt onderscheiden door er alleen naar te kijken.

Hoe herken je GBL?

Hoewel je het verschil niet kunt zien, kun je een indicatie krijgen door de pH-waarde te meten. Voor zekerheid is het echter noodzakelijk om je drugs te laten testen. Alleen zo weet je zeker of je GHB of GBL hebt.