Omgaan met depersonalisatie, derealisatie en angst
Wat kan ik doen als ik last heb van DPDR, angst of paniek?
Met deze aanpak kun je grip krijgen op je klachten en werken aan herstel. Heb vertrouwen: met tijd, rust en de juiste stappen worden je klachten minder.
1. Houd rekening met factoren die klachten kunnen verergeren.
Vermijd alcohol, nicotine, koffie, energiedranken en drugs. Zorg voor voldoende slaap, een gezonde maaltijd en minder stress. Laat piekergedachten los en richt je aandacht op iets positiefs.
2. Verminder spanning en stress.
Angst en spanning maken herstel moeilijker. Klachten zoals derealisatie en depersonalisatie zijn vaak een reactie op stress of heftige emoties. Hoe meer rust je ervaart, hoe minder klachten je zult hebben.
Tips voor ontspanning:
- Ademhalingsoefeningen (adem diep in door je neus en adem langzaam uit via je mond).
- Meditatie, yoga of mindfulness.
- Haptonomie of Emotional Freedom Techniques (tapping).
3. Verander negatieve gedachten.
Veel klachten worden versterkt door angstige of negatieve gedachten, zoals:
- "Ik ga dood."
- "Ik word gek."
- "Het gaat nooit meer over."
- "Ik heb mijn hersenen kapot gemaakt."
Weet dat deze gedachten niet waar zijn. Stel jezelf gerust: vervelende gevoelens en gedachten gaan altijd weer voorbij.
4. Verleg je focus.
Hoe meer je focust op je klachten, hoe sterker je ze ervaart. Richt je aandacht op leuke activiteiten zoals wandelen, sporten of naar de film gaan. Probeer een normale dagstructuur aan te houden en vermijd online zoeken naar ziektebeelden – dat kan je angst versterken.
Waarom is dit belangrijk?
Dingen zoals derealisatie en depersonalisatie zijn beschermingsmechanismes van je lichaam. Ze helpen je omgaan met stressvolle situaties, zoals trauma of een bad trip. Het voelt vreemd, maar het is een natuurlijke reactie. Hoe minder angst je voelt voor deze reacties, hoe minder vaak ze optreden.
Praat erover
Licht mensen in die je vertrouwt en deel je gevoelens. Dit kan je helpen om gerustgesteld te worden. Heb je moeite om er zelf uit te komen? Neem contact op met het Landelijk Spreekuur Partydrugs voor deskundig advies.